Chronimy Twoje dane, więcęj szczegółów TUTAJ
 
Portal wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
x
Dziś jest: czwartek, 27-02-2020
10.02.2020
W związku z aktualną sytuacją epizootyczną dotyczącą występowania w na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 u drobiu, Urzędy Wojewódzkie jak i Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne opracowały informacje i zalecenia dla hodowców i konsumentów, które niestety nie są do końca precyzyjne.
W związku z tym Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przesyła Państwu zestaw: • zaleceń dla hodowców, • informacji dla konsumentów.
Z poniższych informacji mogą Państwo korzystać dowolnie - z zastrzeżeniem powoływania się na źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza. Jednocześnie ze względu na fakt pojawienia się w przestrzeni publicznej błędnych informacji dotyczących źródeł zakażenia się grypą ptaków prosimy o zapoznanie się z poniższymi faktami. Prosimy nie łączyć zaleceń kierowanych do hodowców - z zaleceniami kierowanymi do konsumentów.
Prosimy o zwrócenie szczególnej uwagi, aby informacje od Państwa, dotyczące pojawienia się ewentualnych ognisk grypy ptaków w Państwa regionie - zawierały jasne zapewnienie, że ludzie nie mogą się zarazić grypą ptaków notowanego w naszym kraju podtypu H5N8 oraz że spożywanie jaj oraz mięsa drobiowego i jego przetworów jest obecnie równie bezpieczne jak przed wystąpieniem przypadków tej choroby wśród ptaków.
Wskazane jest zatem jasno komunikować, że: • na grypę ptaków chorują ptaki - zarówno drób hodowlany jak i ptaki dzikie. Ludzie chorują na grypę sezonową, a nie na grypę ptaków, • obecny w Polsce podtyp wirusa grypę ptaków H5N8 nie stanowi zagrożenia dla ludzi. • to człowiek stanowi zagrożenie dla ptaków przy roznoszeniu wirusa grypy ptaków, a nie ptak dla człowieka. • zalecenie stosowania wielu szczególnych środków ostrożności ma na celu uniknięcie przenoszenia wirusa grypy ptaków przez ludzi - zalecenia te nie mają nic wspólnego z ochroną ludzi przed wirusem grypy ptaków, ponieważ jak już podkreślaliśmy - podtyp H5N8 wirusa grypy ptaków stwierdzony w Polsce nie stanowi zagrożenia dla ludzi.
 
ZALECENIA DOTYCZĄCE KOMUNIKACJI GRYPY PTAKÓW DLA KONSUMENTÓW
Przypominamy, że zarówno Główny Lekarz Weterynarii, jak i eksperci z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, będącej jednostką badawczą i referencyjną w odniesieniu do grypy ptaków zapewnili już wielokrotnie, iż nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się konsumentów grypą ptaków, poprzez spożywanie jaj, mięsa drobiowego i jego przetworów. Dlatego Krajowa Rada Drobiarstwa zaleca, aby w informacjach skierowanych do konsumentów: • Nie łączyć informacji dotyczących grypy ptaków z informacjami dotyczącymi szczepień na zwykłą grypę sezonową - ze względu na fakt, że informacje te potem zdarzają się być błędnie powielanie przez media jako rzekoma „konieczność zaszczepienia się przeciwko grypie ptaków" • W żadnym wypadku nie sugerować konieczności spożywania mięsa drobiowego czy jaj wyłącznie po obróbce cieplnej w kontekście grypy ptaków - konieczność np. gotowania jaj może być łączona z innymi ogólnymi zasadami higieny czy ewentualnym ryzykiem zakażenia się bakteriami Salmonella. Ponieważ nie ma jednak możliwości, aby człowiek zaraził się grypą ptaków podtypu H5N8 - to nie istnieje także możliwość zakażenia się tym wirusem przez spożywanie mięsa drobiowego. • Sugerowanie konieczności zachowywania innych podstawowych zasad higieny w kuchni (np. mycia talerzy czy noży, stosowania innych desek używanych do mięsa niż do pieczywa czy warzyw, przechowywania surowego mięsa czy jaj w innym miejscu niż pieczywa, nabiału czy warzyw, etc.) w kontekście grypy ptaków - także nie ma żadnego uzasadnienia. Zasady higieny należy stosować zawsze - używanie tych zaleceń przy okazji grypy ptaków może sugerować istnienie związku pomiędzy zachowaniem zasad higieny, a rzekomą możliwością zarażenia się grypą ptaków podtypu H5N8 - podczas gdy taki związek nie istnieje. Przypominamy przy okazji także, że mięsa drobiowego nie powinno się myć przed jego przyrządzeniem, aczkolwiek ta uwaga też nie ma znaczenia w kontekście omawianego tematu grypy ptaków. • Nie należy także sugerować, że kontakt z padłymi ptakami - czy to dla dorosłych czy dzieci - może być niebezpieczny w kontekście grypy ptaków. Fakt, że nie należy dotykać padłego ptactwa i informować o każdym przypadku stosowne służby - nie ma nic wspólnego z przypadkami grypy ptaków. Padłych ptaków nie wolno dotykać ze względu na konieczność zachowania ogólnych zasad bezpieczeństwa - łączenie tych dwóch informacji prowadzi wyłącznie do wprowadzania konsumentów w błąd.
Eksperci KRD-IG są do Państwa dyspozycji w razie konieczności opracowania treści komunikatów dla konsumentów.
ZALECENIA DOTYCZĄCE KOMUNIKACJI GRYPY PTAKÓW DLA HODOWCÓW DROBIU
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza opublikowała już szereg zaleceń, które powinni stosować obecnie zarówno właściciele dużych ferm drobiu, jak i wszystkie osoby hodujące każdy gatunek drobiu na swój użytek.
W komunikacji z hodowcami wskazane jest aby podkreślać, że: • Konieczne jest podjęcie bardzo intensywnych wysiłków bioasekuracyjnych. Brak takich działań grozi w Polsce kryzysem, w którym, podobnie jak kilka lat temu we Francji czy na Węgrzech, trzeba będzie zutylizować miliony sztuk drobiu na setkach ferm. • WSZYSTKIE PTAKI należy BEZWZLĘDNIE TRZYMAĆ W ZAMKNIĘCIU lub w odpowiednio skonstruowanych wolierach (w odniesieniu do drobiu, który wymaga wybiegu, takiego jak gęsi, kaczki czy drób wolnowybiegowy). Każdy kontakt z dzikim ptakiem, piórami lub odchodami dzikiego ptactwa może być przyczyną zakażenia całego stada. • Wiele użytecznych informacji dostępnych jest na stronie  Prawidłowe wytyczne dla hodowców znajdą Państwo m.in.: tutaj  oraz . KRD-IG dysponuje także plakatami informacyjnymi, które mogą zostać przesłane do Państwa (prosimy o ewentualny kontakt w tej sprawie na adres podany w stopce).
 
SZCZEGÓŁOWE ZALECENIA KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA IZBY GOSPODARCZEJ
DLA HODOWCÓW DROBIU
W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM GRYPY PTAKÓW W POLSCE
zalecenia opracowane przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą
W 9 NA 10 PRZYPADKÓW TO CZŁOWIEK,
ANIE DZIKI PTAK,
JEST-ŹRÓDŁEM-ZAKAŻENIA DROBIU GRYPĄ PTAKÓW.
WSZYSTKIE PTAKI należy BEZWZLĘDNIE TRZYMAĆ W ZAMKNIĘCIU lub w odpowiednio skonstruowanych wolierach (w odniesieniu do drobiu, który wymaga wybiegu, takiego jak gęsi, kaczki czy drób wolnowybiegowy). Każdy kontakt człowieka z dzikim ptakiem, piórami lub odchodami dzikiego ptactwa może być przyczyną zakażenia całego stada na fermie.
1. ZABEZPIECZ GOSPODARSTWO
• Zabezpiecz fermę (ptaki, paszę, wodę) przed dostępem dzikich ptaków. • Zabezpiecz całe wyposażenie używane na fermie. Każdy przedmiot, który jest wnoszony na teren fermy powinien być w miarę możliwości zdezynfekowany. Słoma, pasza, woda nie mogą być narażone na kontakt z dzikimi ptakami, ich piórami bądź odchodami lub na kontakt z innymi ludźmi, którzy mogą być także źródłem zakażenia dla drobiu.
• Sprawdź czy na fermie są wdrożone odpowiednie zasady bioasekuracji oraz czy są rygorystycznie przestrzegane. • Wyłóż maty dezynfekcyjne oraz koniecznie stale je nasączaj środkiem dezynfekcyjnym. Jeżeli nie wiesz, gdzie je można kupić - zapytaj powiatowego lekarza weterynarii.
2. KONTROLUJ OSOBY MAJĄCE WSTĘP NA FERMĘ ORAZ OGRANICZ ICH LICZBĘ
• Na fermie musi obowiązywać bezwzględny zakaz wstępu osobom nieupoważnionym. • Upewnij się, że osoby obsługujące fermę nie są myśliwymi oraz nie utrzymują drobiu we własnym zakresie, a także, że nie mają kontaktu z innymi fermami. • Osoby, które utrzymują drób we własnym zakresie, nie powinny obecnie mieć możliwości wejścia na fermę ze względu na wysokie ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków. • Jeżeli możesz - ogranicz liczbę osób, które mają wstęp na fermę /np. samodzielnie zajmij się rozkładaniem trutki na gryzonie/. • Prowadź regularnie książkę wizyt na fermie. • Wskazane jest ograniczanie podróży przez wszystkie osoby, które mają kontakt z drobiem - zarówno w dużych hodowlach, jak i niewielkich kurnikach w małych gospodarstwach. W 9 na 10 przypadków to człowiek przenosi wirusa grypy ptaków pomiędzy fermami, dlatego ograniczenie liczby osób pojawiających się na fermach jest konieczne do zmniejszenia częstotliwości pojawiania się nowych ognisk. Jeżeli konieczne jest odwiedzenie wielu ferm, należy każdą fermę odwiedzać innego dnia. W przypadkach, w których nie jest to możliwe należy zachować szczególne zasady bioasekuracji (jak zmiana/dezynfekcja obuwia, ubrania, sprzętu, samochodów, etc.).
3. BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZASAD HIGIENY
• Zachowaj zasady higieny oraz stosuj odzież ochronną, którą zmieniasz przed każdym kolejnym budynkiem. • Każda osoba przed wejściem do kurnika i po wyjściu z niego - oprócz zmiany ubrania ochronnego - musi bezwzględnie umyć i zdezynfekować ręce. Prysznic należy brać tak często jak jest to możliwe.
 
Zmieniaj i dezynfekuj buty. Na butach bardzo łatwo przenieść wirusa dlatego zmiana obuwia i ubrania jest konieczna w celu unikania zakażeń krzyżowych miedzy budynkami. W przypadku używania ochraniaczy na obuwie należy wybierać te wysokiej jakości. Nie należy stosować np. plastikowych toreb lub ochraniaczy, które łatwo podrzeć. Buty muszą być łatwe do czyszczenia i dezynfekcji po wizycie na każdej fermie. • Regularnie prowadź rejestr czynności oczyszczania, odkażania, dezynsekcji i deratyzacji
4. CHROŃ KAŻDY KURNIK
• Izoluj każdy poszczególny budynek. Wskazane jest w zapewnienie osobnej obsługi, żywienia i narzędzi w każdym budynku.
• Upewnij się, że koła każdego pojazdu wjeżdżającego na teren gospodarstwa są odkażone. • Umieść poidła i karmidła wewnątrz budynków (nie należy karmić i poić drobiu na zewnątrz budynków!). • Dokładne sprawdzaj rejestr potwierdzający dezynfekcję środków transportu przeznaczonych do przewozu zwierząt, pasz oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
W sytuacji podejrzenia zarażenia stada grypą ptaków - należy natychmiast poinformować Powiatowego Lekarza Weterynarii i podjąć działania wynikające z przepisów prawa w takiej sytuacji.
DYREKTOR GENERALNY
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza
Dariusz Goszczyński
« powrót
Załączniki


Urząd Gminy Skąpe
66-213 Skąpe 65

   
tel.:
68 341 92 12
68 341 92 13
68 341 92 27
   
faks:
68 341 91 80
   
e-mail:
   
Biuletyn Informacji Publicznej
  • Ptasia Grypa
  • ASF
  • Multimedialny Plan Gminy
  • Panorama gminy
  • Formularz kontaktowy
  • RSS
  • Galeria zdjęć
  • Księga gości
  • e-Kartki
  • Dotacje - Przewodnik
  • Księga gości
Odwiedziło nas
1 346 598 gości
Na stronie znajduje się
12 gości