17 sierpnia 2016 roku Banki Żywności rozpoczęły realizację Podprogramu 2016 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020. Celem programu jest pomoc osobom bezdomnym oraz osobom zakwalifikowanym przez ośrodki pomocy społecznej do otrzymania pomocy żywnościowej, w tym rodziny z dziećmi o niskich dochodach (określonych w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego, tj. 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie).
W ramach programu pomoc udzielana będzie w postaci paczek żywnościowych, które będą wydawane w tut. Ośrodku Pomocy Społecznej w Skąpem.
Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (PO PŻ) jest ograniczenie ubóstwa przez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Banki Żywności przekażą łącznie 33 tys. ton żywności o wartości ponad 128 mln zł.
Dla każdego odbiorcy Programu przewidziane są paczki zawierające nst. artykuły spożywcze:
- makaron jajeczny,
- ryż biały,
- herbatniki,
- mleko,
- groszek z marchewką,
- fasola biała,
- koncentrat pomidorowy,
- powidła śliwkowe,
- gulasz wieprzowy z warzywami,
- filet z makreli w oleju,
- szynka drobiowa,
- cukier biały,
- olej rzepakowy.
Forma pomocy uzależniona będzie od rodzaju działalności organizacji lokalnej, z której pomoc będzie odbierała osoba potrzebująca. Aby otrzymać pomoc należy najpierw zwrócić się do Ośrodka Pomocy Społecznej, by uzyskać skierowanie i osoba potrzebująca będzie mogła otrzymać wsparcie żywnościowe. Osoby bezdomne otrzymają wsparcie na podstawie oświadczenia podpisanego w organizacji lokalnej np. jadłodajni lub noclegowni.
Dodatkowe wsparcie dla osób potrzebujących
Dodatkowo Banki Żywności prowadzić będą działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), wśród nich m.in.:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup wiekowych, z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków, pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie uczestników z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- warsztaty edukacji ekonomicznej - nauka tworzenia, realizacji i kontroli własnego budżetu, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych.
Warsztaty organizowane będą przez 32 Banki Żywności i organizacje lokalne we współpracy z Ośrodkami Pomocy Społecznej. Banki planują przeprowadzić 4,6 tys. warsztatów, w których weźmie udział ok. 75,4 tys. osób.
Osoby chcące korzystać z ww. pomocy prosimy o kontakt z Ośrodkiem Pomocy Społecznej, 66-213 Skąpe 49; tel. 68 34 19 108.